Jaarverslag Wmo-Platform
Terugblik 2022 Wmo-Platform Drimmelen
Het jaar 2022 is het laatste jaar van het Wmo-Platform Drimmelen. In 2023 gaat het op in de Adviesraad Sociaal Domein Drimmelen.
Het Wmo-Platform heeft in 2022 veel onderwerpen behandeld die veel invloed hebben op het welzijn van de inwoners van Drimmelen. Bovendien hebben de leden zich in werkgroepen bezig gehouden met diverse onderwerpen
Doelstellingen:
Het gevraagd en ongevraagd adviseren over voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het Wmo-beleid, als bedoeld in artikel 2.1.3. lid 3 van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Het vergroten van de betrokkenheid van (groepen) inwoners, organisaties en andere belanghebbenden bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het Wmo-beleid.
Het bijdragen aan de totstandkoming van het Wmo-beleid in de gemeente.
Meerwaarde bereiken in de kwaliteit van de dienstverlening bij de uitvoering van de Wmo.
Leden:
Aantal leden per 1-1-2022: 9
Afgetreden leden: 2
Toegetreden leden: 1
Aantal leden per 31-12-2022: 8
Activiteiten in 2022
Aantal vergaderingen: 1 maal
Werkbezoeken : 1
Onderwerpen die besproken zijn in 2022.
1. Lezing Jan Rotmans
In oktober 2022 sloten we een werkbezoek aan de gemeente Peel en Maas af met een lezing van Jan Rotmans. Zijn boodschap was dat wij - en ook de politici - de grip op ons leven kwijt zijn. Start nieuwe projecten voor de gemeenschap en gemeenschapsontwikkeling. Dat is een mooi motto voor de start van Adviesraad Sociaal Domein Drimmelen.
2. Programma’s politieke partijen
Het Platform heeft met alle politieke partijen een gesprek gehad over hun programma en over de belangrijke thema’s van het Platform. Er is een eindverslag gemaakt van die gesprekken en dat is aan alle partijen ter informatie toegezonden.
3. Participatie
Gemeenten zijn wettelijk verplicht een goede participatiesamenleving te bouwen. Het Wmo-Platform wil in overleg met andere overleggroepen een vorm van burgerberaad.
De zelfsturing in Peel en Maas was een inspirerend voorbeeld . Enerzijds de terughoudende rol van de overheid en anderzijds de verantwoordelijkheid
4. Mantelzorg
Mantelzorgondersteuning vraagt meer aandacht voor clientondersteuning, jeugdige mantelzorgers en bv. vrijwillige hulp, bibliotheken of zorgcoöperaties.
5. Digitalisering van de zorg
Het Wmo-Platform heeft B&W geadviseerd binnen het College een portefeuillehouder verantwoordelijk te maken voor digitalisering. De gemeente kan hierbij helpen en zorgen dat de voorzieningen en inwoners hierop zijn voorbereid.
6. Jeugdhulpverlening
Voor een goede jeugdhulpverlening is het noodzakelijk om meer samen te werken in de regio. De gemeenten Breda, Oosterhout, Altena, Geertruidenberg en Drimmelen hebben een regiovisie opgesteld. Er is overleg geweest tussen de adviesraden van de genoemde gemeenten over deze visie.
7. Woonzorg
De maatschappelijke gevolgen van de dubbele vergrijzing is voor het Wmo-Platform een punt van zorg.
We bekijken hoe we kunnen bijdragen aan wonen, zorg en welzijn voor de ouderen, en de krachten met partners als gemeente, WWZ, KBO, SWO e.d. kunnen bundelen.
8. Agrarische sector
Het Wmo-Platform maakt zich zorgen over de problemen die er spelen binnen de gezinnen in de agrarische sector en heeft een gesprek met de ZLTO gehad.
9. Energiearmoede
De inzet van de gemeente om de armoede onder de inwoners als gevolg van de energieproblematiek aan te pakken is besproken. Het gaat niet alleen om de isolatie van huizen al is dat het startpunt. Het gaat ook over de aanpak van de armoede als gevolg van de kosten van de energie.
10. Wmo-hulpmiddelen
De regio - gemeenten sluiten gezamenlijk een nieuwe overeenkomst voor de inkoop af. Daarin zijn nadere afspraken vastgelegd tussen gemeenten en leveranciers
11. Asielbeleid
Het Platform heeft om een visie op asielbeleid gevraagd. De plotselinge ontvangst van de Oekraïense mensen heeft nog eens duidelijk gemaakt dat de gemeente een eigen asielbeleid moet formuleren.
Resultaat: Adviezen
Het Platform heeft in het overleg met ambtenaren en wethouder haar mening en advies gegeven.
Het betrof diverse onderwerpen zoals: cliëntondersteuning, digitalisering, eenzaamheid, ervaringsdeskundige, hulpmiddelen.
De bespreking van vele onderwerpen leidde onder meer in gedachtewisseling met beleidsmedewerkers: S. Terlouw, H. Stam, T. Kuijsters, C. Geurts, M. Verschuren, L. Lambrechts, N. Stremme, R. Driesen, J. Schoenmakers, HJ Erkens.
Tijdens een bijeenkomst van het Platform is op zijn verzoek aan het overleg deelgenomen door Piet Hermus, voorzitter ZLTO Amerstreek en wethouder H. Bakker.
Communicatie
Publicaties in Carillon en Rondom de Toren
Na iedere vergadering van het Platform wordt een kort verslag geplaatst in het Carillon en
Rondom de Toren
Pagina in gemeentegids Drimmelen
Publieke Website: www.wmo-platformdrimmelen.nl
Communicatie via besloten Website en besloten Googlegroup